10 definiții pentru cușcaie

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CUȘCAIE, cușcăi, s. f. Jgheab de scânduri, așezat de obicei direct pe pământ, care servește la transportul lemnului de foc din pădurile de munte. – Et. nec. Cf. cușcă.

CUȘCAIE, cușcăi, s. f. Instalație simplă (în formă de jgheab) pentru scoaterea lemnului de foc din pădurile de munte. – Et. nec. Cf. cușcă.

cușcai sn [At: DA / V: (reg) ~e sf / Pl: ? / E: ns cf cușcă] 1 Instalație simplă (ca un jgheab) pentru scoaterea lemnului de foc din pădurile de munte. 2 (Reg) Săniuță de lemn pe care se coboară lemnele de foc (după ce au fost fasonate) din pădurile de munte.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cușcaie (reg.) s. f., art. cușcaia, g.-d. art. cușcăii; pl. cușcăi

cușcaie s. f., art. cușcaia, g.-d. art. cușcăii; pl. cușcăi

cușcaie s. f., art. cușcaia, g.-d. art. cușcăii; pl. cușcăi

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

cușcaie, s.f. – (reg.; înv.) Instalație simplă (ca un jgheab) pentru scoaterea lemnului din pădurile de munte: „Scosul lemnului de foc de la ciotcă la mijloacele de transport se făcea cu ajutorul unui sistem de jgheaburi confecționat din scânduri groase de fag, care poartă denumirea de cușcae. Acestea erau tratate cu parafină, pentru ca lemnul să alunece. Fiind înclinate natural, pe pantă, lemnul aluneca cu viteză până la mijlocul de transport. Cușcaele nu erau construcții fixe, ci mobile, montându-se și demontându-se după necesități” (Dăncuș, 1986: 66). Construcții asemănătoare cu jilipurile. – Et. nec., cf. cușcă (DEX, MDA).

cușcaie, s.f. – Instalație simplă (ca un jgheab) pentru scoaterea lemnului din pădurile de munte: „Scorul lemnului de foc de la ciotcă la mijloacele de transport se făcea cu ajutorul unui sistem de jgheaburi confecționat din scânduri groase de fag, care poartă denumirea de cușcae. Acestea erau tratate cu parafină, pentru ca lemnul să alunece. Fiind înclinate natural, pe pantă, lemnul aluneca cu viteză până la mijlocul de transport. Cușcaele nu erau construcții fixe, ci mobile, montându-se și demontându-se după necesități” (Dăncuș 1986: 66). Construcții asemănătoare cu jilipurile. – Cf. cușcă.

cușcai, cușcaie, s.n. (reg.) săniuță pe care se transportă lemnele de foc.

Intrare: cușcaie
substantiv feminin (F131)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cușcaie
  • cușcaia
plural
  • cușcăi
  • cușcăile
genitiv-dativ singular
  • cușcăi
  • cușcăii
plural
  • cușcăi
  • cușcăilor
vocativ singular
plural
cușcai
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cușcaie, cușcăisubstantiv feminin

  • 1. Jgheab de scânduri, așezat de obicei direct pe pământ, care servește la transportul lemnului de foc din pădurile de munte. DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.