19 definiții pentru stagiu

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

STAGIU, stagii, s. n. 1. Perioadă de timp în cursul căreia un angajat începător lucrează pentru a dobândi experiență în profesia sau în specialitatea lui, pentru a-și dovedi aptitudinile profesionale și capacitatea de muncă. ♦ Vechimea în muncă a unui angajat (începător). 2. (În sintagma) Stagiu militar = perioadă de timp în care o persoană prestează serviciu activ în cadrele armatei, pentru a se iniția în problemele militare. 3. Perioadă de timp care constituie o etapă în desfășurarea unei acțiuni, a unui proces etc. – Din fr. stage. Cf. lat. stagium.

stagiu sn [At: DDRF / Pl: ~ii, (rar) ~uri / E: lat stagium, fr stage] 1 Perioadă de timp, stabilită prin lege, în care o persoană prestează serviciul militar activ Si: armată1 (2), (îvp) ostășie, soldăție, (pfm) militărie, (înv) oștenie, (reg) cătănie (1). 2 Perioadă de timp în cursul căreia un începător lucrează pentru a dobândi experiență în profesiunea sau specialitatea sa, pentru a-și dovedi aptitudinile și capacitatea de muncă Si: stagiatură. 3 Vechimea în muncă a unui angajat (începător). 4 Perioadă de timp care constitue o etapă în desfășurarea unei acțiuni, a unui proces etc.

STAGIU, stagii, s. n. 1. Perioadă de timp în cursul căreia un angajat începător lucrează pentru a dobândi experiență în profesiunea sau în specialitatea lui, pentru a-și dovedi aptitudinile profesionale și capacitatea de muncă. ♦ Vechimea în muncă a unui angajat (începător). 2. (În sintagma) Stagiu militar = perioadă de timp în care o persoană prestează serviciu activ în cadrele armatei, pentru a se iniția în problemele militare. 3. Perioadă de timp care constituie o etapă în desfășurarea unei acțiuni, a unui proces etc. – Din fr. stage. Cf. lat. stagium.

STAGIU, stagii, s. n. 1. Timp în care lucrează începătorii într-un domeniu de activitate, pentru a dobîndi experiență și a-și dovedi aptitudinile profesionale sau pentru a da posibilitatea să li se aprecieze capacitatea de muncă. ◊ A-și face stagiul = a lucra în calitate de stagiar. ◊ Stagiu militar = timp în care un tînăr își face serviciul militar. Fusesem chemat să-mi fac stagiul militar. SADOVEANU, E. 7. 2. Perioadă de timp constituind o etapă în desfășurarea unei acțiuni, a unui proces etc. Stagiu de muncă.

STAGIU s.n. 1. Timp de practică pe care trebuie să o facă un începător pentru a dobîndi experiență în profesiunea sau specialitatea sa. ♦ Stagiu militar = perioadă în care cineva își face serviciul militar. 2. Perioadă, etapă, stadiu de pregătire; situație tranzitorie. [Pron. -giu. / cf. lat. stagium, fr. stage].

STAGIU s. n. 1. practică pe care trebuie să o facă un începător pentru a dobândi experiență în profesiunea sau specialitatea sa. ◊ vechime în muncă a unui angajat (începător). ♦ ~ militar = perioadă în care cineva își face serviciul militar. 2. perioadă, etapă, stagiu de pregătire; situație tranzitorie. (< fr. stage, lat. stagium)

STAGIU ~i n. Perioadă de timp în care un angajat începător se inițiază în exercitarea profesiunii într-un anumit loc. [Sil. -giu] /<lat. stagium, fr. stage

stagiu n. 1. timp de cercare cerut pentru admiterea la unele funcțiuni; 2. locuire de 10 ani în țară, după care se poate dobândi împământenirea: dispensă de stagiu.

*stágiŭ n. (fr. stage, după mlat. stagium saŭ it. staggio, care vine d. stare, a sta. V. etaj). Timp cerut cuĭva în ainte de a i se acorda o situațiune maĭ înaltă: a-țĭ face stagiu de soldat, de ajutor de judecător.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

stagiu (perioadă de timp) s. n., art. stagiul; pl. stagii, art. stagiile (desp. -gi-i-)

stagiu (perioadă de timp) [giu pron. gĭu] s. n., art. stagiul; pl. stagii, art. stagiile (-gi-i-)

stagiu s. n. [-giu pron. -gĭu], art. stagiul; pl. stagii, art. stagiile (sil. -gi-i-)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

STAGIU s. 1. stagiatură. (Face un an de ~ în uzină.) 2. v. armată.

STAGIU s. 1. (rar) stagiatură. (Face un an de ~ în uzină.) 2. (MIL.) armată, militărie, serviciu militar, (Transilv.) cătănie, (înv.) oștenie, soldăție. (Își face ~ la...)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

stagiu (-ii), s. n. – Perioadă de lucru, practică, interimat. Fr. stage.Der. stagiar, adj., din fr. stagiare; stagiune, s. f., din it. stagione.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

STAGIU DE PARAȘUTISM etapă în pregătirea de luptă sau de specialitate a trupelor de comando, cercetare, diversiune etc.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

stagiu, stagii s. n. perioadă de detenție.

Intrare: stagiu
  • pronunție: stagĭu
substantiv neutru (N54)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • stagiu
  • stagiul
  • stagiu‑
plural
  • stagii
  • stagiile
genitiv-dativ singular
  • stagiu
  • stagiului
plural
  • stagii
  • stagiilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

stagiu, stagiisubstantiv neutru

  • 1. Perioadă de timp în cursul căreia un angajat începător lucrează pentru a dobândi experiență în profesia sau în specialitatea lui, pentru a-și dovedi aptitudinile profesionale și capacitatea de muncă. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: stagiatură
    • 1.1. Vechimea în muncă a unui angajat (începător). DEX '09 DEX '98 MDN '00
    • chat_bubble A-și face stagiul = a lucra în calitate de stagiar. DLRLC
  • 2. Perioadă de timp care constituie o etapă în desfășurarea unei acțiuni, a unui proces etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Stagiu de muncă. DLRLC
  • chat_bubble (în) sintagmă Stagiu militar = perioadă de timp în care o persoană prestează serviciu activ în cadrele armatei, pentru a se iniția în problemele militare. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Fusesem chemat să-mi fac stagiul militar. SADOVEANU, E. 7. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.