16 definiții pentru aruncătură

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ARUNCĂTURĂ, aruncături, s. f. 1. Aruncare. ◊ Expr. Aruncătură de ochi = fel de a se uita; căutătură, ochire. Dintr-o aruncătură de ochi = deodată; numaidecât, imediat. 2. Distanță la care ajunge un obiect aruncat. ◊ Expr. O aruncătură de băț = (foarte) aproape. 3. (Rar) Săritură. – Arunca + suf. -ătură.

ARUNCĂTURĂ, aruncături, s. f. 1. Aruncare. ◊ Expr. Aruncătură de ochi = fel de a se uita; căutătură, ochire. Dintr-o aruncătură de ochi = deodată; numaidecât, imediat. 2. Distanță la care ajunge un obiect aruncat. ◊ Expr. O aruncătură de băț = (foarte) aproape. 3. (Rar) Săritură. – Arunca + suf. -ătură.

aruncătu sf [At: ANON. CAR. / Pl: ~ri / E: arunca + -ătură] 1 (Înv) Risipire. 2 Distanța parcursă de un lucru aruncat. 3 (Spc; îs) – de piatră Distanța până la care aruncă cineva o piatră. 4 (Spc; îs) – de hăț Distanță până la care aruncă cineva un băț. 5-6 (Îe) A fi la o ~ de băț A fi foarte aproape. 7 (Spc; îs) – de arc Distanța până la care cineva trage cu arcul. 8 (Pan; îs) – de ochi Privire. 9 (Înv) Țâșnire în sus a apei cu putere. 10 (Înv) Săritură cu avânt. 11 (Înv; îlav) La – în galop. 12 (Înv) Impozit. 13 (Îvr; îe) A face cuiva ~ ri A imputa. 14 (Trs; ccr; lpl) Lemne uscate (pentru ars în cuptor). 15 (Pop) Bubă. 16 (Pop) Lucru vrăjit aruncat în calea cuiva. 17 (Înv) Literă scrisă deasupra sau dedesubtul rândului, mai ales în iscălituri.

ARUNCĂTU (pl. -turi) sf. 1 Faptul de a (se) arunca: furăm primiți cu cîteva aruncături de tunuri (BOL.) 2 Lucru ce se aruncă, ce sare în sus: șadîrvanu este o ~ de apă în sus (C.-RAD.) 3 Distanța străbătută de un lucru care a fost aruncat: la o ~ de piatră 4 fig. ~ de ochi, privire, căutătură repede 5 Cuvintele care erau puse, în scrisoarea cirilică, deasupra rîndului: citeam slova cea mai ciocoiască și scriam cu trei aruncături pe d’asupra (I.-GH.) 6 pop. Farmec aruncat în calea cuiva: Toată făcătura și aruncătura să piară, Să răspiară (MAR.) 7 Bucov. (SB.) Mustrare, dojană 8 Trans. (L.M.) = ARUNC.

ARUNCĂTURĂ, aruncături, s. f. 1. Aruncare. ◊ Aruncătură de ochi = fel de a se uita; căutătură, ochire, privire. Moștenise de la Iordan tăcerea hursuză și aruncătura de ochi într-o parte. SADOVEANU, M. C. 7. ♦ (Urmat de determinări introduse prin prep. «de») Depărtarea la care ajunge un obiect aruncat; p. ext. distanță mică. Casa mea se află la o aruncătură de băț de aci. 2. (Rar) Săritură. Șanțurile sărite dintr-o aruncătură. DELAVRANCEA, H. T. 166.

ARUNCĂTURĂ, aruncături, s. f. 1. Aruncare. ◊ Expr. Aruncătură de ochi = fel de a se uita; căutătură, ochire. Dintr-o aruncătură de ochi = deodată; numaidecît, imediat. ♦ Distanța la care ajunge un obiect aruncat. ◊ Expr. La o aruncătură de băț = (foarte) aproape. 2. (Rar) Săritură. Șanțurile sărite dintr-o aruncătură (DELAVRANCEA). – Din arunca + suf. -(ă)tură.

ARUNCĂTURĂ ~i f. 1) v. A ARUNCA. 2) Distanță la care ajunge un obiect aruncat. ◊ O ~ de băț foarte aproape. Dintr-o ~ de ochi dintr-o privire; dintr-o dată; repede. /a arunca + suf. ~ătură

aruncătură f. 1. lucrarea de a arunca: aruncătură de ochiu; 2. fig. Buc. mustrare; 3. literă scrisă d’asupra rândului (în scrierea cu slove); 4. pop. melancolie, ipocondrie: descântec de aruncătură.

aruncătúră f. Lucru aruncat. Modu de a arunca: strașnică aruncătură. Distanța străbătută de un lucru aruncat: o aruncătură de băț. Literă aruncată deasupra rînduluĭ în alfabetu cirilic. Farmece aruncate în care a călcat unu și s’a înbolnăvit, după cum crede prostimea. Aruncătură de ochĭ, uĭtătură (privire) aruncată răpede.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

aruncătu s. f., g.-d. art. aruncăturii; pl. aruncături

aruncătu s. f., g.-d. art. aruncăturii; pl. aruncături

aruncătu s. f., g.-d. art. aruncăturii; pl. aruncături

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ARUNCĂTU s. 1. azvârlitură, zvârlitură, (rar) zvârlet, (Transilv. și Maram.) țipătură. (La o ~ de băț.) 2. azvârlitură, izbitură, lovitură, zvârlitură. (~ calului nărăvaș.)

ARUNCĂTU s. 1. azvîrlitură, zvîrlitură, (rar) zvîrlet, (Transilv. și Maram.) țipătură. (La o ~ de băț.) 2. azvîrlitură, izbitură, lovitură, zvîrlitură. (~ calului nărăvaș.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

aruncătu, aruncături, s.f. 1. Aruncare: „...și o slăbdit pădurea de tăte laturile. Când o intrat tăți [tătarii] în pădure, apoi o făcut aruncătură și i-o pustiit pă tăți” (Papahagi, 1925: 313). 2. (mag.) Faptul de a arunca o vrajă asupra cuiva, cu ajutorul unor obiecte (aruncate în curte sau pe drum): „Când o fost la miez de cale, / S-o-ntâlnit cu țâpăturile, / Cu-aruncăturile” (Bilțiu, 2015: 285). – Din arunca + suf. -ătură (MDA).

aruncătură, aruncături, s.f. – (mag.) Aruncare; faptul de a arunca o vrajă asupra cuiva, cu ajutorul unor obiecte (aruncate în curte sau pe drum). – Din arunca + suf. -ătură (DEX, MDA).

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

la o aruncătură / azvârlitură de băț / piatră (de ceva) expr. aproape, nu departe (de ceva).

Intrare: aruncătură
aruncătură substantiv feminin
substantiv feminin (F43)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • aruncătu
  • aruncătura
plural
  • aruncături
  • aruncăturile
genitiv-dativ singular
  • aruncături
  • aruncăturii
plural
  • aruncături
  • aruncăturilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

aruncătu, aruncăturisubstantiv feminin

  • 1. Aruncare. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: aruncare
    • chat_bubble Aruncătură de ochi = fel de a se uita. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Moștenise de la Iordan tăcerea hursuză și aruncătura de ochi într-o parte. SADOVEANU, M. C. 7. DLRLC
    • chat_bubble Dintr-o aruncătură de ochi = deodată, imediat, numaidecât. DEX '09 DEX '98
  • 2. Distanță la care ajunge un obiect aruncat. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • chat_bubble O aruncătură de băț = (foarte) aproape. DEX '09 DEX '98
      sinonime: aproape
      • format_quote Casa mea se află la o aruncătură de băț de aci. DLRLC
  • 3. rar Săritură. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: săritură
    • format_quote Șanțurile sărite dintr-o aruncătură. DELAVRANCEA, H. T. 166. DLRLC
etimologie:
  • Arunca + sufix -ătură. DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.