18 definiții pentru sucală

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SUCALĂ, sucale, s. f. Unealtă cu ajutorul căreia se deapănă pe țevi firul pentru războiul de țesut manual. ◊ Loc. adv. (Reg.) În sucală = în cercuri, în spirală. ◊ Expr. (Reg.) A merge cum e sucala = a merge ușor, repede. – Din bg., sb. sukalo.

suca sf [At: (a. 1812) IORGA, S. D. VII, 355 / V: (reg) său~, ~soc / Pl: ~le, (îvr) ~căli / E: vsl соукало, cf bg сокало, scr sukalo] 1 Unealtă casnică cu care se deapănă firele textile de pe scul pe țevi sau pe mosoare Si: rodan, (reg) cicârâc (1), letcă. Vz: depănătoare, vârtelniță. 2 (Reg; îlav) În ~ În cercuri. 3 (Reg: îal) În spirală. 4 (Reg; îe) A-i merge la ~ (cuiva) A avea succes în afaceri. 5 (Reg; irn; Îae; șîf a-i face (cuiva) capul ~) A sâcâi (2). 6 (Reg) Suveică (1). 7 (Mun; Mol; pan) Frigare (1). 8 (Reg) Coarbă2 (1). 9 (Mar) Zbârnâitoare pentru speriat păsările.

SUCALĂ, sucale, s. f. Unealtă cu ajutorul căreia se deapănă pe țevi firul pentru războiul de țesut manual. ◊ Loc. adv. (Reg.) În sucală = în cercuri, în spirală. ◊ Expr. (Reg.) A merge cum e sucala = a merge ușor, repede. – Din bg., scr. sukalo.

SUCALĂ, sucale, s. f. 1. Unealtă cu ajutorul căreia se deapănă pe țevi firul pentru războiul de țesut. Într-o zi, pe-aproape de Sînt Ilie, se îngrămădise, ca mai totdeauna, o mulțime de trebi pe capul mamei: niște sumane să le scoată din stative... țevi de făcut la sucală; copil de țîță în albie... CREANGĂ, A. 62. ◊ (În comparații, pentru a sugera ideea de repeziciune, de ușurință în mișcări) Căruța acum am adus-o de la încălțat și i-am mai tras și-o unsoare de cele a dracului, de are să meargă cum îi sucala. CREANGĂ, P. 113. ◊ Loc. adv. În sucală = în cercuri, în spirală. Din răstavul de borceag copt o ciocîrlie se înălța în sucală. CHIRIȚESCU, GR. 134. 2. (Rar) Suveică. La capete ascuțită, La mijloc scobită (Suveica sau sucala). ȘEZ. VII 124. 3. (Regional) Frigare.

SUCALĂ ~e f. Unealtă casnică de depănat firele pe țevi (pentru războiul de țesut manual); rodan; cicârâc. /<bulg. sukalo

sucală f. 1. roată de depănat sulurile așezate pe vârtelniță: are să-mi meargă cum e sucala CR.; 2. coarba dulgherului și tâmplarului. [Serb. SUKALO].

sucálă f., pl. e (bg. sîrb. sukalo, ceh. soukadlo. V. sucesc). Un aparat de depănat (numit și letcă) compus din doŭă vergete puse pe doŭă picioare. Pe vergeaŭa de sus e o țeavă care se învîrtește și pe care se înfășoară firu care se desfășoară de pe un mosor pus în vergeaŭa de jos. V. cicric și BSG. 1933, 322.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

suca s. f., g.-d. art. sucalei; pl. sucale

suca s. f., g.-d. art. sucalei; pl. sucale

suca s. f., g.-d. art. sucalei; pl. sucale

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SUCA s. v. coarbă, depănătoare, frigare, vârtelniță.

SUCA s. (TEHN.) rodan, (reg.) cicârâg. (Pe ~ se deapănă firele pentru războiul de țesut.)

SUCA s. (TEHN.) rodan, (reg.) cicîrîg. (Pe ~ se deapănă firele pentru războiul de țesut.)

suca s. v. COARBĂ. DEPĂNĂTOARE. FRIGARE. VÎRTELNIȚĂ.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

sucală (-le), s. f.1. Depănătoare, vîrtelniță. – 2. Frigare. – 3. Coarbă. – Megl. sucală. Bg., sb., slov. sukalo (Tiktin; Conev 60). – Der. sucălete, s. m. (sul); sucăli, vb. (a coase prost, a însăila; a sîcîi, a deranja, a pisa), considerat ca expresiv datorită finalei -li și asociat cu vb. ca cicăli, sîcîi, cîrcăli, etc. (după Drăganu, Dacor., V, 372, din mag. szurkál „a împunge”).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

sucală, sucale, s.f. – Unealtă cu ajutorul căreia se deapănă pe țevi firul pentru războiul de țesut (ALR, cf. Farcaș, 2009). – Din bg., sl. sukalo (Șăineanu, Scriban; Tiktin, Conev, cf. DER; DEX, MDA).

Intrare: sucală
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • suca
  • sucala
plural
  • sucale
  • sucalele
genitiv-dativ singular
  • sucale
  • sucalei
plural
  • sucale
  • sucalelor
vocativ singular
plural
săucală
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
socală
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

suca, sucalesubstantiv feminin

  • 1. Unealtă cu ajutorul căreia se deapănă pe țevi firul pentru războiul de țesut manual. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Într-o zi, pe-aproape de Sînt Ilie, se îngrămădise, ca mai totdeauna, o mulțime de trebi pe capul mamei: niște sumane să le scoată din stative... țevi de făcut la sucală; copil de țîță în albie... CREANGĂ, A. 62. DLRLC
    • format_quote în comparații / la comparativ Căruța acum am adus-o de la încălțat și i-am mai tras și-o unsoare de cele a dracului, de are să meargă cum îi sucala. CREANGĂ, P. 113. DLRLC
    • chat_bubble locuțiune adverbială regional În sucală = în cercuri, în spirală. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Din răstavul de borceag copt o ciocîrlie se înălța în sucală. CHIRIȚESCU, GR. 134. DLRLC
    • chat_bubble regional A merge cum e sucala = a merge ușor, repede. DEX '09 DEX '98
  • 2. rar Suveică. DLRLC
    sinonime: suveică
    • format_quote La capete ascuțită, La mijloc scobită (Suveica sau sucala). ȘEZ. VII 124. DLRLC
  • 3. regional Frigare. DLRLC
    sinonime: frigare
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.